Video ke zhlédnutí ZDE
Zdeněk Jandejsek, expert na zemědělství a potraviny a ředitel společnosti Rabbit reaguje na nesmyslné kroky české vlády a buď naprostou neschopnost státních úředníků, nebo úmyslné nepravdy, protože ceny potravin meziměsíčně v lednu vzrostly o 4 procenta a meziroční inflace je 17,5 procenta.
Ekonomové přichází s různými teoriemi ale jak to vypadá v praxi? Lze vůbec srovnávat růst cen potravin u nás a v zahraničí? Ekonom a Prezident svazu obchodu a cestovního ruchu a viceprezident hospodářské komory Tomáš Prouza tvrdí, že producenti potravin mohou využít nižší ceny obilí a hnojiv, protože na burzách teď ceny obilí klesly.
Jak tomu je ve skutečnosti? Jaká je je naší soběstačnost v sezónní zelenině a ovoci? Sníží se alespoň s přicházejícím jarem jeho ceny? Co dělat aby se snížily ceny potravin a tím snížila i inflace? Jaké jsou náklady a zisky zpracovatelů a maloobchodních řetězců? Je někde prostor pro zlevnění potravin? Budeme nakonec odsouzeni nakupovat maso a krmné směsi z jižní ameriky? A jaká je jejich kvalita?
Na tyto a další otázky najdete odpověď v rozhovoru.
Zdroj: www.youtube.com