Lékaři v nemocnici Carlose III. v Madridu potvrdili první případ úmrtí člověka v důsledku konzumace geneticky modifikovaných potravin, jak uvádí nezávislý deník World News Daily Report.
Pitva těla 31letého Juana Pedra Ramose, který zemřel na španělské klinice, prokázala, že příčinou smrti byla anafylaxe, kterou vyvolala konzumace plodu rajčete obsahujícího rybí gen. Mladý muž náhle onemocněl na svém pracovišti po polední pauze – mezi projevenými příznaky odborníci zaznamenali vyrážku, otok hrdla a prudký pokles krevního tlaku. Oběť byla neprodleně převezena do zdravotnického zařízení, ale zdravotnický personál měl potíže určit příčinu jeho alergické reakce – obvyklé injekce a léky na takové příznaky byly neúčinné. Teprve po nějaké době, když už pacient zemřel, bylo provedeno lékařské a soudní vyšetření, jehož výsledky prokázaly v snědeném rajčeti přítomnost specifických alergenů, charakteristických pro obyvatele mořských vodních ploch, a také sloučenin rezistentních vůči antibiotikům, které byly překážkou pro činnost bílých krvinek a bránily jim v zastavení záchvatu.
Úmrtí mladého muže se tak stalo prvním oficiálně vědecky potvrzeným případem úmrtí na konzumaci GMO potravin. Přitom podle dostupných závěrů většiny studií západních vědců jsou obiloviny a další plodiny získané křížením genů naprosto bezpečné pro zdraví. Přestože již v roce 1996 vědci z Nebraské univerzity naznačili možnost alergické reakce na bílkovinu z brazilských ořechů přidávanou do sóji za účelem zlepšení její nutriční kvality.
Na příkaz španělského ministerstva zdravotnictví se ihned po incidentu začalo stahovat z prodeje všech z Portugalska dovezených 7 tisíc tun rajčat – právě dovoz z území sousední země totiž zelenině způsobil Ramosovu smrt. Úředníci vyjádřili soustrast rodině zemřelého a oznámili důkladné prošetření GM-produktů evropského trhu na přítomnost či nepřítomnost zjevných zdravotních rizik.
Zdroj: t.me