Průmyslově zpracované potraviny se přímo pojí s 32 škodlivými účinky na zdraví. Zvyšují mimo jiné riziko srdečních onemocnění, rakoviny, cukrovky druhého typu, problémů s duševním zdravím a předčasného úmrtí. Uvedl to list The Guardian s odkazem na nejrozsáhlejší světový přehled důkazů o škodlivých dopadech výrobků, jako jsou například čokoládové tyčinky, šumivé nápoje, hotová jídla a rychlé občerstvení.
Větší konzumace průmyslově zpracovaných potravin je podle studie spojena s přibližně o 50 procent vyšším rizikem úmrtí v souvislosti s kardiovaskulárními chorobami. O 48 až 53 procent také zvyšuje riziko úzkostí a dalších duševních poruch. Podle vědců to ukázaly důkazy, které hodnotí jako přesvědčivé.
S častější konzumací průmyslově zpracovaných potravin je spojeno rovněž o 21 procent vyšší riziko úmrtí z jakékoli příčiny. O 40 až 66 procent se zvyšuje riziko úmrtí v souvislosti se srdečními chorobami, obezitou, cukrovkou druhého typu a poruchami spánku. Podle přehledu to vyplývá z „velmi přesvědčivých důkazů“, které také uvádějí, že tyto výrobky s sebou nesou o 22 procent vyšší riziko deprese.
Existují i důkazy, třebaže podle vědců jen omezené, o souvislostech mezi průmyslově zpracovanými potravinami a astmatem, gastrointestinálními problémy, některými druhy rakoviny a rizikovými faktory jako je vysoká hladina krevních tuků a nízká hladina „dobrého“ cholesterolu.
Celkově výsledky ukazují, že vyšší konzumace průmyslově zpracovaných potravin je spojena se větším rizikem 32 nepříznivých zdravotních následků.